Monday 29 October 2012

PUDING TRIFFLE....

Assalamualaikum....Hari ni dah mula kerja after 3 day cuti...best la duduk rumah dengan si bulat tu...then mula lah cari-cari resepi untuk puding...ermmm dah lama rasanya tak buat triffle..so,semalam lepas balik jalan-jalan kat KLCC,dengan sangat bersemangatlah keluarkan bahan-bahan untuk triffle ni...Bahan-bahan sangat mudah dan cara membuatnya pun mudah jer...dalam sediakan bahan-bahan dan masak adalah dlm 20 minit dah siap....dapatlah 4 bekas triffle...yup..memang sedap sangat2...sedap sungguh la...ok..resepi ada kat bawah ni ye....selamat mencuba... =)



Bahan-bahan :-


1 gulung swiss roll
1 tin fruit cocktail
1 kotak crystal jelly
1 tin susu cair
1 tin air
7 sudu besar gula

*4 sudu besar tepung kastard
1/2 gelas air
*plain yogurt/whipping cream (jika suka..tp saya tak letak pun..)

Cara-cara :-

- Potong swiss roll (1.5cm),susun dalam acuan.Tuangkan air fruit cocktail sehingga swiss roll     basah/lembap...ketepikan.
- Didihkan susu cair,gula dan air dalam periuk.Biarkan sehingga mendidih dengan api yang perlahan.Sementara itu,bancuh tepung kastard  dengan 1/2 gelas air.Masukkan bancuhan kastard kedalam susu tadi.Kacau sehingga adunan kastard pekat dan likat.Tuang keatas susunan swiss roll tadi.
- Kemudian,tuangkan fruit cocktail diatas kastard.Ketepikan.
- Sementara itu,bancuh crystal jelly mengikut arahan yang disediakan.Masak crystal jelly sehingga larut dengan api yang perlahan.Apabila sudah sebati,tutup api dan biarkan agak suam.Bila jelly sudah suam,tuangkan diatas susunan buah tadi...Biarkan sejuk dan simpan dalam peti...






No comments:

Post a Comment